Tilläggsregistrering

De hästar som redan har ett EU-godkänt pass från ett annat land än Sverige och som ska stanna längre än 90 dagar behöver tilläggsregistreras i Sverige. Hästpass.se tilläggsregistrerar hästdjur, såsom korsningshästar eller ponnyer och hästar med okänd härstamning.

Vad gäller kring tilläggsregistrering?

Om din häst redan har ett godkänt EU-pass så gäller det som vilket annat hästpass som helst och ska alltid följa hästen. Om hästen ska stanna längre än 90 dagar i Sverige så måste du ansöka om en tilläggsregistrering. Detta ska ske inom 30 dagar från att hästen kom till Sverige.

 

Avelshingstar som tas in i Sverige för en avelssäsong är undantagna kravet på tilläggsregistrering.

 

Om passet inte är godkänt så måste det kompletteras eller ett helt nytt pass utfärdas enligt EU-förordningen nr 2015/262. Kravet på hästpass gäller även för hästar importerade från ett land utanför EU. Då ansöker du om ett helt nytt pass, mer info om det hittar du HÄR.   

 

Så här tilläggsregistrerar du din häst:

 

1. ID-kontroll

Innan ansökan om tilläggsregistrering kan skickas in måste du ta ut en godkänd ID-kontrollant som gör en ID-kontroll och läser av ev. chip på hästen. ID-kontrollanten kontrollerar att konturdiagrammet i passet är korrekt ifyllt och signerar på avsedd plats i passet. Godkända ID-kontrollanter hittar du: HÄR

OBS! Är konturdiagrammet i passet inte ifyllt ska detta fyllas i, stämplas och signeras av ID-kontrollanten. Saknas konturdiagram i passet ska ett nytt sådant fyllas i av den godkända ID-kontrollanten.

 

2. Fyll i en ansökan

Skriv ut och fyll i en Tilläggsregistreringsansökan, den hittar du HÄR

 

3. Skicka in

Skicka till sist in passet i original tillsammans med den ifyllda ansökningsblanketten för Tilläggsregistrering till:

 

SAAHR
Berg Bredegården 2
541 97 Lerdala

 

Handlingarna bör skickas med rekommenderad post. Passet kommer att returneras med rekommenderad post mot postförskott.

 

Tid och kostnad

Från det att en komplett tilläggsregistreringsansökan har inkommit tar det normalt max 6 veckor innan passet skickas tillbaka. Om man vill ha tillbaka passet tidigare kan man betala en sk. Rush Fee och få passet utskickat inom 2 veckor efter att kompletta handlingar inkommit. Kostnaden för Rush Fee är +199 kr.

 

Kostnaden för en tilläggsregistrering är 599 kr + postens avgifter 206 kr = Totalt 805 kr. Hästpasset skickas mot postförskott så betalning sker när du hämtar ut ditt pass.

 

Har du frågor om tilläggsregistrering så är du varmt välkommen att kontakta oss.